Verandercommunicatie IV-organisatie

IV-organisatie Belastingdienst
verandercommunicatie organisatieverandering

De afdeling informatievoorziening van de Belastingdienst verandert. Dat heeft veel impact. Op medewerkers, opdrachtgevers, samenwerkingspartners… Wil je alle partijen meekrijgen? Dan is goede verandercommunicatie belangrijk. Waarbij je helder uitlegt wát er precies verandert. En vooral ook: waarom dat nodig is. Nawwara dacht en schreef mee.

Over de nieuwe IV-organisatie

De afdeling informatievoorziening (‘de IV-organisatie’)  is verantwoordelijk voor alle ICT-voorzieningen van de Belastingdienst. En de IV-organisatie is in beweging. Systemen én organisatie worden flexibeler en wendbaarder, zodat de Belastingdienst sneller kan inspelen op actuele ontwikkelingen. Dat betekent: nieuwe ICT-toepassingen, een nieuwe werkwijze en een nieuwe organisatiestructuur. Dat vraagt nogal wat van alle medewerkers. Binnen de afdeling zelf, maar ook daarbuiten. En wat ook belangrijk is: de politiek meekrijgen. Want die moet ten slotte het vertrouwen en de middelen geven om al die veranderingen mogelijk te maken.

Verhaal over organisatieverandering

De IV-organisatie vroeg Nawwara daarom te helpen bij het ontwikkelen van een helder en rustig opgebouwd verhaal. Waarin wordt uitgelegd welke veranderingen er plaatsvinden bij de IV-organisatie. En hoe daarmee gehoor gegeven wordt aan maatschappelijke en bestuurlijke ontwikkelingen. Een verhaal dat je als het ware aan je buurman op een feestje kunt vertellen. Of aan de (nieuwe) ambtelijke top. Met zo’n verhaal bereik je ook de eigen medewerkers. Want je laat zo zien: dit is wie we zijn, waar we staan en waar we naartoe willen.

Alle veranderingen in een context 

Dat verhaal kwam er dus. In de vorm van een overzichtelijk boekje. Met alle veranderingen duidelijk op een rijtje gezet. Complexe technische processen maakten we inzichtelijk met concrete, aansprekende voorbeelden uit de praktijk. En we plaatsten het hele ‘veranderverhaal’ in een context. Door alle ontwikkelingen van buitenaf en binnenuit te schetsen die impact hebben op het werk van de IV-organisatie. Onze vrienden van OSAGE verzorgden de opmaak en ontwierpen verhelderende infographics.

Delen:

Geen secties gevonden gevonden